слика-збор

Дали треба да имате завршено високо образование за да бидете дизајнер?

, Дали треба да имате завршено високо образование за да бидете дизајнер?

Извор на слика: jobiano.com

Дали треба да имате завршено високо образование за да бидете дизајнер?

Графичките дизајнери преземаат многу голема улога во дигиталниот свет затоа што создаваат неверојатни визуелни слики што се гледаат секој ден, секоја минута, насекаде низ светот. Овие луѓе создаваат забава, рекламирање, вести и функции во сите форми, вклучувајќи печатени и дигитални медиуми како што се аркадни игри, телевизија, веб-прелистувачи и социјални платформи.

Иако студирањето дизајн на колеџ нема да ви донесе вештини за справување со клиенти, рокови и стресни ситуации, тоа може да ви даде добра теоретска основа. Ако се плашите дека студирањето на факултет ќе ви го одземе целото време за подготовка на долги задачи за пишување, тогаш секогаш можете да пребарувате на гугл нешто како плати некого да го напише мојот истражувачки труд да добиете професионална помош и да се концентрирате повеќе на дизајнирање.

Дури и ако одењето на колеџ може да ви ги даде потребните вештини и квалификации, сепак можете да станете графички дизајнер без да одите по вообичаениот пат за добивање диплома.

, Дали треба да имате завршено високо образование за да бидете дизајнер?

Извор на слика: jobiano.com

Што може да му гарантира на личноста која решила да стане дизајнер дека може да успее во оваа професија?

Прво, се разбира, е голема желба, без која не вреди да се започне. Балонот не би се искачил ако Браќата Монтголфиер не го посакуваше. Второ, потребните знаења и вештини. Трето е трудољубивост и талент. Но, дали дипломата може да даде какви било гаранции? Ова е многу сериозно прашање, а еве зошто.

Една од карактеристиките на обуката за професијата дизајнер е огромен број на програми за обука, кои значително се разликуваат по должината, длабочината, квалитетот на обуката и дипломата што ја добивате на крајот на обуката. Во моментов нема единствени образовни стандарди за дизајнерската професија, што го отежнува изборот.

, Дали треба да имате завршено високо образование за да бидете дизајнер?

Извор на слика: thebalancecareers.com

Графичкиот дизајнер треба да научи како да ги пренесе сликите создадени во неговата глава на екранот на неговиот работен монитор. Затоа, треба да ги знаете видовите уметнички техники, правилата за создавање композиција, да имате целосен арсенал на знаења и вештини на вистински уметник. Дополнително ќе треба да ги совладате правилата за користење на голем број компјутерски програми, графички уредници. Сето горенаведено може да се научи. Главната работа не е никогаш да застанете тука, бидејќи списокот на алатки за професионалец постојано се шири.

На пазарот на образовни услуги има голем број на едукативни програми, обуки, курсеви и семинари. Не советуваме да се закачите на еден пристап, но подобро е да се обидете да комбинирате и учите во различни насоки и училишта. На овој начин можете да ги зголемите вашите шанси да ја добиете работата од соништата.

, Дали треба да имате завршено високо образование за да бидете дизајнер?

Извор на слика: freecodecamp.org

Бидејќи е доста тешко да се процени ефективноста на програмата за обука од перспектива на студентот, не постои гаранција дека штом ќе дипломирате, ќе бидете драгоцено богатство на пазарот на трудот. Затоа многу успешни млади дизајнери воопшто немаат профил образование и сами ја сфаќаат мудроста на професијата.

Со оглед на горенаведеното, самообразованието е навистина добра алтернатива за школите за дизајн. Сепак, постои уште една причина да не се троши време и пари на наставниците. Во дизајнерската индустрија, работите се менуваат прилично брзо. Официјалните програми за обука не секогаш се во чекор со најновите трендови на пазарот. Проучувајќи го дизајнот самостојно, можете да се концентрирате токму на она што е релевантно и барано во моментов.

, Дали треба да имате завршено високо образование за да бидете дизајнер?

Извор на слика: cgway.net

Постојат различни програми за дизајн

Неодамна, се појавија толку многу различни курсеви, училишта, па дури и колеџи кои произведуваат огромен број дизајнери со различен степен на „подготвеност“ што пазарот едноставно не може да понуди интересна работа за секого. Покрај тоа, повеќето програми за обука не обезбедуваат доволно вештини за дипломираните студенти да се сметаат за професионални дизајнери. Како по правило, тоа е теорија, која не вреди ниту денар без практика на комуникација со вистински клиент. За жал, огромното мнозинство на програми за обука не вклучуваат стажирање, и следствено, студентите прават проекти само врз основа на нивното чувство за вкус и стил. Како резултат на тоа, работодавците се соочуваат со фактот дека дури и да се има добро портфолио не гарантира дека дизајнерот ќе работи ефективно во „борбена“ средина.

, Дали треба да имате завршено високо образование за да бидете дизајнер?

Извор на слика: thriveglobal.com

Што треба да може да направи дизајнерот?

Професионален дизајнер мора да има збир на основни вештини кои ретко се дел од формална програма за обука.

Изразување идеи

Пред сè, тоа е способноста да се формулираат и изразуваат идеите толку компетентно и јасно, така што секој клиент може да ги разбере, а тука личниот шарм и комуникациските вештини играат важна улога.

дизајн

Покрај можноста да скицирате со молив, живописно да опишувате колку добро ќе изгледа, треба да можете да ги потврдите вашите зборови со дела и да ги претворите овие скици во целосен проект, целосно исполнувајќи ги очекувањата на клиентот.

Управување со времето

Колку и да звучи смешно, со оглед на стереотипот дека сите дизајнери се ужасно неорганизирани луѓе, професионалниот дизајнер треба да може да ги планира своите проекти и да има критичко размислување. Ова се однесува и на времето и на приоритизацијата. Во спротивно, постои ризик да се заглавите во задачите и да ги нарушите сите рокови, што ќе има негативно влијание врз угледот. Можеби се занимавате со некои задачи за пишување при дизајнирање. Ако ви одзема премногу време, само побарајте го најдобра услуга за пишување и заштедете време за дизајнирање.

Решавање задачи

Постои заблуда дека добар графички дизајнер е некој што црта убави слики. Всушност, графичкиот дизајнер треба да понуди комерцијално ефективно графичко решение за задачата. Тој мора да може сеопфатно да го разгледа проектот и да ја изврши нарачката во согласност со барањата и стандардите на индустријата, притоа земајќи ја предвид развојната перспектива. Ова може да се спореди со вештините на цртање од животот, каде што за правилно да нацрта рака, уметникот мора да ја знае човечката анатомија: да замисли како мускулите се наоѓаат под кожата и за кои коски се прицврстени. Во спротивно, цртежот ќе биде неточен.

, Дали треба да имате завршено високо образование за да бидете дизајнер?

Извор на слика: coursera.org

Како сами да ја совладате професијата графички дизајнер?

Секако, доколку имате креативен ум и уметничко чувство, можете сами да ја совладате професијата графички дизајнер. За да го направите ова, доволно е да бидете организирана и мотивирана личност. Значи, каде да започнете?

Погледнете ги оние кои веќе знаат како

Прво, секој што сака да го посвети својот живот на дизајнот треба да разбере дека дизајнот е за решавање проблеми, а не „да се црта убаво. Разбирањето на задачата на клиентот и како публиката ќе комуницира со резултатот од вашата работа е клучна вештина за вистински дизајнер. Проучете ги портфолијата на големите рекламни агенции и дизајнери, кои често го покажуваат не само конечниот резултат, туку и процесот на работа на проектот со објаснување на задачите и логиката на расудувањето.

Научете ги основните работи

И покрај фактот дека графичкиот дизајн во најголем дел постои во дигитална средина, не можете да ги заборавите основите на традиционалната уметност. Композицијата, перспективата, работата со боја, сè што учат уметниците и фотографите мора да го совлада и графичкиот дизајнер.

Проширете го вашето знаење

Дизајнерите треба да знаат сè за дизајнот: неговата историја, теорија и практична примена. Добриот дизајнер може да направи сопствено истражување, да подготви скици и да спроведе проект.

, Дали треба да имате завршено високо образование за да бидете дизајнер?

Извор на слика: observatory.tec.mx

Следете ги трендовите

Оваа професија значи постојано усовршување. Секој ден има нови апликации и софтверски производи кои треба да се совладаат за да се остане на вистинскиот пат. Започнете со основите: Adobe Photoshop и Illustrator, кои се основни, но не и единствени алатки на еден дизајнер. Како и модната индустрија, постојат трендови во графичкиот дизајн, а нивното следење на смислен начин исто така е охрабрено.

Текст и повеќе текст

Типографијата е исклучително интересен и комплициран дел од дизајнот. На крајот на краиштата, ретко кој распоред оди без текст, а начинот на кој овој текст ќе му се претстави на гледачот го одредува постигнувањето на конечната цел. Има свои закони и правила, кои треба да се почитуваат. За среќа, има многу книги за типографија и откако ќе ги прочитате, можете да разберете сè.

Избор на специјализација

Како и во секоја друга професија во графичкиот дизајн, постои специјализација. Ако имате огромно задоволство од размислувањето за корпоративен идентитет и навистина сте добри во тоа, специјализирајте се за тоа. Не е невообичаено дизајнерите кои цртаат сè по ред да на крајот не прават ништо добро.

, Дали треба да имате завршено високо образование за да бидете дизајнер?

Извор на слика: hiring.amazon.com

Ако самообразованието не е за вас

Откако ќе ја прочитате оваа статија, конечно сте убедени дека самостојното учење не е за вас, а за да го остварите сонот да станете дизајнер треба да стекнете формално образование? Тогаш би ви препорачале внимателно да ги проучите понудите на пазарот на образовни услуги. Прочитајте ги прегледите на форумите, побарајте дипломирани студенти на училишта што ве интересираат. Собраните информации ќе ви помогнат да донесете одлука.

, Дали треба да имате завршено високо образование за да бидете дизајнер?

Извор на слика: cambridgeinternational.org

Во заклучок

Само вие одлучувате дали треба да одите на факултет или не. Изберете начин да стекнете дизајнерски вештини што најдобро функционира за вас. Но, за да одговорите на прашањето „Дали треба да имате завршено високо образование за да бидете дизајнер? – НЕ Е. Не ви е потребна диплома за да бидете дизајнер.

Авторот био

Хелен М. Онеил е ПР менаџер и професионален графички дизајнер со 8 години искуство. Таа е родена во Њујорк, а сега живее во државата Џорџија. Кога не работи, таа чита книги и танцува салса.

добие Peppermint Новости!

За купони, тајни понуди, упатства за дизајн и новости за компанијата.

Регистрација на билтен / Регистрација на сметка (скокачки прозорец)

"*" Означува потребни полиња

Внесете број од 10 до 10.
Што е 6 + 4?
Ова поле не е за целите на валидација и треба да останат непроменети.

Побарајте бесплатен понуда и консултации

Минимален цитат

Име
Кажете ни за вашиот проект и ние ќе дадеме бесплатна креативна консултација и проценка на цените.
Drop датотеки тука или
Макс. големина на датотека: 25 MB.
  Е-пошта(Задолжително)
  Каде треба да испратиме по е-пошта вашата препорака за производство и да понудиме понуда?
  Внесете број од 10 до 10.
  Проклети измамници.
  Ова поле не е за целите на валидација и треба да останат непроменети.

  Најдете н on на социјална мрежа

  Придружете се за совети за дизајн и специјални попусти

  Внесете број од 10 до 10.
  Што е 6 + 4?
  Ова поле не е за целите на валидација и треба да останат непроменети.