дигитален-голем формат

Креирање дигитални отпечатоци што ја заслепуваат вашата публика

, Создавање дигитални отпечатоци што ја заслепуваат вашата публика

извор:https://artisanhd.com/blog/professional-printing/uploading-online-digital-art/

Еден од најголемите чекори во кариерата на дигитален уметник е да ја преместите вашата уметност од екранот во домовите на обожавателите кои ве сакаат. Дозволувањето на вашата дигитално создадена уметност да процвета како висококвалитетни отпечатоци е фантастичен начин не само да го намалите товарот на новото уметничко создавање, туку да им дозволите на обожавателите да ги прослават вашите креации и да уживаат во вашата напорна работа. Сепак, не е толку едноставно како да го фрлите печатачот со флеш-уредот со парчето на него, и треба да бидете сигурни дека сте подготвени за премин назад кон физичките медиуми. Еве ги нашите врвни совети за создавање дигитална уметност што блеска, без разлика на се.

Разбирање на предизвиците со голем формат

, Создавање дигитални отпечатоци што ја заслепуваат вашата публика

извор: https://paulshipperstudio.com/shop/star-trek-genes-dream-variant

За многу уметници, првиот предизвик ќе пристигне во одлучувањето како сакате да ја пласирате вашата печатена уметност. Отпечатоците во голем формат се привлечен начин за прикажување уметност, дозволувајќи му на читателот секој детал од вашата внимателно изработена слика да блесне. Пол Шипер, на пример, направи профитабилна кариера од љубовно пресоздавање на неговите иконски филмски постери за да ужива пошироката публика. Сепак, постои свет на разлика помеѓу пикселите на екран со ограничена големина и широко отвореното платно обезбедено во задачите за печатење со големи димензии.

За адекватно преведување на вашата слика од нешто изградено пиксел по пиксел во голем формат, јасноста станува клучен фокус. Повеќето оригинални уметности ќе се заматат по големина, едноставно поради тоа колку е навистина мал пикселот во споредба со инчи или дури сантиметри на страницата. Пикселите се, буквално, најмалиот елемент присутен во која било дигитална слика, најдобро замислена како мала „мрежа“ од информации за боја која ја гради вашата слика во окото на гледачот. Одлично за екрани, не толку одлично за хектари хартија на ѕидот! Пробајте го сами. Запали секое убаво уметничко дело. Сега зумирајте, и во, и повторно. Дали забележувате како сликата почнува да станува блокада и тешко да се толкува додека ги ископувате податоците за пиксели и ги растегнувате надвор од тоа како требаше да се појават на екранот? Тоа е феноменот познат како пикселизација.

Секоја слика содржи одреден број на пиксели. Нема начин понатаму да ги поделите или да создадете повеќе за да ги пополните празнините, без да изгубите јасност и детали.

Со оглед на DPI/PPI

, Создавање дигитални отпечатоци што ја заслепуваат вашата публика

извор: https://artsydee.com/digital-art-canvas-size/

За среќа, веќе постои вграден начин за решавање на овој проблем. Веројатно сте слушнале за точки по инч, или DPI, термин за задржување од времето на постарите печатачи. Денес, ова попрецизно се нарекува PPI, или пиксели по инч, бидејќи станавме цврсто дигитална генерација, но двата термина се донекаде заменливи. Тоа покажува колку пиксели ќе се појават по квадратен инч од искористената хартија.

Ова дава ефект наречен „резолуција“, што е начинот на кој податоците на вашата слика се толкуваат за да се осигура дека остануваат јасни и прецизни. Обезбедувањето на вашата слика да е со вистинската резолуција за остар отпечаток е клучот за тоа колку професионално ќе изгледа вашата работа кога ќе се испечати, така што ова треба да биде клучно внимание за вас.

Повеќето дигитални уметности се стандардно креирани со 72 ppi. Тоа е добра бројка за активности базирани на екран, но безнадежно несоодветно за повеќето вистински професионални отпечатоци, каде што на поголемата големина на платно му требаат многу повеќе детали по квадратен инч за да изгледа право во очи. Затоа на повеќето професионални отпечатоци ќе им требаат минимум 300 ppi. Еве практична табела што ја прикажува препорачаната големина на уметност за одредени големини на печатење кога датотеката е со 300 ppi.

Многу е препорачливо да планирате со правилен ppi од самиот почеток, пред да ја креирате сликата. И покрај тоа што може да се направи одредена количина на промена на големината на печатење, ова брзо станува хаос бидејќи податоците за пиксели едноставно не се таму за најдобар можен квалитет.

Растер или вектор?

, Создавање дигитални отпечатоци што ја заслепуваат вашата публика

Извор: https://vector-conversions.com/vectorizing/raster_vs_vector.html

Како дигитален уметник, можеби веќе сте запознаени со овие два поима, но да резимираме.

Векторските слики, како што сугерира името, користат математички формули за да ја обликуваат секоја линија на вашиот цртеж. Односот помеѓу две точки секогаш се одредува со формули, така што сликите може да се димензионираат нагоре или надолу до која било големина - вклучително и целосни обвивки на зградата - без губење на јасност. Тоа е неверојатно корисен формат во графички дизајн, и најчесто се користи на логоа. На тој начин, тие можат да се користат за многу апликации без потреба од рекреација или преработка.

Сепак, фотографиите и фотографии на акции остануваат златен стандард за тоа како создаваме повеќе уметнички формати. Векторите едноставно немаат длабочина и живост за да обезбедат богато платно потребно за пореалистични проекти. Ова се она што е познато како растерски слики. Податоците помеѓу точките не се реинтерпретираат математички во секоја фаза, тие едноставно се поставуваат во камен во моментот кога се создава сликата. Посебно растерските слики треба да размислите однапред и да ја изградите сликата за најдобра резолуција за големината во која ќе се користи, бидејќи подоцна нема повторна пресметка и ќе го забележите заматувањето на пикселите што го споменавме ако се обидете да ја прилагодите големината е премногу далеку од оригиналните граници.

Користење на вистинскиот софтвер

, Создавање дигитални отпечатоци што ја заслепуваат вашата публика
извор: https://fstoppers.com/photoshop/5-best-new-features-adobe-photoshop-2022-584777

Додека векторот може да се мери нагоре и надолу по желба, треба подобро да планирате со растерски слики. Со вистинската резолуција, можете да испечатите која било растерска слика со која било големина. Меѓутоа, ако резолуцијата не одговара на работата, резултатите ќе бидат заматени и бескорисни. Затоа, не само што за ова е потребно претходно планирање, знаејќи каде и како ќе се користи вашата дигитална уметност, важно е да бидете сигурни дека користите висококвалитетна уметничка програма која ќе ви помогне да ги снимите вистинските ppi и вистинската резолуција за конечна употреба на сликата. Можеби ќе сакате да бидете сигурни дека тоа ќе ви овозможи да креирате претходно поставени формати за формати што најчесто ги користите, помагајќи ви да ја креирате вашата уметност побрзо.

Ако се надевате дека ќе користите аранжман со едно „оригинално“ парче и неколку отпечатоци, обидете се да ги замислите како слични големини и димензии и погледнете да ги направите вашите „отпечатоци“ помали од оригиналот. На тој начин, нема комплицирани обиди за промена на големината и менување на сликата, што доведува до губење на јасност.

Разбирање на отпечатоци во боја

, Создавање дигитални отпечатоци што ја заслепуваат вашата публика

извор: https://www.quora.com/What-is-the-difference-between-RGB-and-CMYK

За жал, добивањето одлични дигитални отпечатоци не престанува со резолуција! Бојата е клучно влијание врз тоа како се доживува вашата уметност, така што сакате отпечаток што е возможен да биде верен на боја. Очигледно, ова е многу субјективно искуство на гледачот, но како уметник, сакате да бидете сигурни дека внимателните избори и нијанси што ги создадовте реално се преточуваат на страницата.

И екраните и печатачите користат работи наречени а профил на боја. Ова одредува како објектот ги толкува дигитално зачуваните податоци за боја. Историски RGB (црвено-зелено-сино) и CYMK (цијано-жолто-магента-клуч, термин за црно) се двата најчести профили на бои. Совршено е можно да се креираат и индивидуални и сопствени профили во боја.

RGB најмногу се користи од екраните и некои десктоп печатачи. Тоа е одличен начин за интерпретација на бојата на уредите со позадинско осветлување. CYMK, бидејќи овозможува подобра конфигурација на побогати тонови на печатачите со мастило за гледање со човечко око, е стандардно за индустријата за печатење. Тоа е еден од најдобрите начини да се справите со бојата, всушност. Историски гледано, мастилата ќе се мешаат „на самото место“ за време на процесот на печатење, овозможувајќи широк опсег на разновидни и живописни бои. Честопати, уметноста ќе се печати во „плочи“ или слоеви, кои ги применуваат сите податоци за бојата за одредена боја на површината пред да се преклопат со друга.

Повеќето модерни програми за создавање слики ќе ви овозможат да изберете претходно поставен профил на боја. Важно е повторно да размислите напред за печатењето и да изберете профил во боја што ќе овозможи вашата уметност да блесне на хартија исто како и на екранот. Повторно, ова е многу тешко да се промени во подоцнежна точка без многу време потрошено за преработка на парчето, па затоа е подобро да се планира однапред.

Други факти за Пинтер што треба да се знаат

, Создавање дигитални отпечатоци што ја заслепуваат вашата публика

извор: https://trillioncreative.com/differences-between-bleed-trim-safe-area-ads/

Исто така, важно е да прашате дали на вашиот изборен печатач му треба област за крварење додадена на уметноста. Се користи исклучиво за да се осигура дека сликата го покрива секој сантиметар од достапниот простор. Историски користен во рекламирањето, исто така, конечниот отпечаток може да се скрати, отстранувајќи го крварењето за да се фокусира само на предвидената видлива област. Во спротивно, постоеше ризик да се појават бели рабови на испечатеното парче каде што немаше предвидено.

Денес, постојат многу различни типови хартија и платно, и не на сите од нив може да им треба област за крварење. Сепак, проверете го ова во печатницата што ја користите. Во спротивно, може случајно да ги изгубите клучните области на дизајнот. Тоа е особено важно кога се печати уметноста со триптих, каде што сакате континуитетот да тече низ парчето и не сакате дополнителни линии за полнење или податоци што недостасуваат. Повеќето стандардни области за крварење се околу 3 мм.

Исто така, важно е, ако ја испраќате датотеката дигитално, да бидете сигурни дека сите средства се вградени во сликата или документот. Ова влијае на рекламирањето, маркетингот и копирањето повеќе отколку уметноста заради уметноста, но вреди да се размисли ако користите текст во вашата уметност. Ако е присутен во посебен слој, наместо веќе растеризиран во сликата, можно е печатачот да нема пристап до стилот на фонтот - и вашиот фонт да се смени на стандарден. Работете со целосно растеризирани конечни слики или проверете дали сите такви податоци се вградени во датотеката за да избегнете критични промени во уметноста.

Исто така, постои аспект познат како дилин кој може да се примени за 3D уметнички дела. Тоа е уметност на преведување на 3D слика на рамен простор - помислете на тоа како да ја печатите етикетата за кутија. Важно е сите елементи на срамнети со земја уметност да спаѓаат во линијата, ако тоа се однесува на вашето дело.

Форматот на датотеката што ќе го презентирате ќе зависи од многу фактори, исто така, и најдобро е да се разговара со печатачот што сакате самите да го користите. Многу места ќе претпочитаат PDF или TIFF-датотеки за уметност, бидејќи тие обезбедуваат најдобар квалитет со минимална загуба, но JPGS и други формати исто така може да бидат прифатливи.

Избор на најдобра опција за печатење

, Создавање дигитални отпечатоци што ја заслепуваат вашата публика

извор: https://printmeposter.com/blog/the-things-you-need-to-know-about-canvas-prints/

И на крај, ќе сакате да го земете предвид медиумот на кој ја печатите вашата уметност. Повеќето уметници ќе изберат помеѓу:

 • Платно: Груб и текстуриран, се користи за традиционална ѕидна уметност. Тој е робустен, но можеби ќе треба корекција на бојата за да се компензира за помалку рефлектирачка, повеќе текстура површина.
 • Палто со висок сјај: Висок сјај хартија стои прекрасно само по себе, но може да биде многу рефлектирачки, што го прави неидеален за кадрирање
 • Полу-сјај: Утврдувајќи пријатен визуелен баланс, полу-сјајот може да се врами или да се ужива како што е
 • Мат: Мат-хартијата работи прекрасно за кадрирање, но може да има влијание врз тоа како боите и живоста самите комуницираат. Идеален е за монохроматски принтови

Како што можете да видите, секој од овие формати има свои добрите и лошите страни, и тоа ќе биде многу индивидуален избор. Секогаш можете да комуницирате со наменетиот печатач за да ја искористите нивната експертиза во помош. Тие честопати ќе го имаат најдоброто можно знаење не само за нивниот систем на печатач, туку и за тоа како бојата, сенката и нијансите се преведуваат од уметноста на екранот до финалниот производ. Имајте на ум дека отпечатоците од платно ќе треба да се вклопат во кутии и рамка, така што секогаш мора да има можност за печатење за тоа да се случи.

Печатењето на вашата дигитална уметност не е толку едноставно како кликнување на копче на компјутерот, но тоа е богат и наградувачки начин да го прославите вашиот уметнички потфат и да заработите пари од обожавателите кои исто така ја сакаат вашата работа. Обезбедувањето дека делот се преведува меѓу двата света е клучот за фантастично искуство со печатење. Со малку планирање и размислување, можете да се погрижите вашата дигитална уметност да изгледа одлично во печатениот дел како што изгледаше на екранот на компјутерот, со што ќе ја доведете до сосема нова публика.

добие Peppermint Новости!

За купони, тајни понуди, упатства за дизајн и новости за компанијата.

Регистрација на билтен / Регистрација на сметка (скокачки прозорец)

"*" Означува потребни полиња

Внесете број од 10 до 10.
Што е 6 + 4?
Ова поле не е за целите на валидација и треба да останат непроменети.

Побарајте бесплатен понуда и консултации

Минимален цитат

Име
Кажете ни за вашиот проект и ние ќе дадеме бесплатна креативна консултација и проценка на цените.
Drop датотеки тука или
Макс. големина на датотека: 25 MB.
  Е-пошта(Задолжително)
  Каде треба да испратиме по е-пошта вашата препорака за производство и да понудиме понуда?
  Внесете број од 10 до 10.
  Проклети измамници.
  Ова поле не е за целите на валидација и треба да останат непроменети.

  Најдете н on на социјална мрежа

  Придружете се за совети за дизајн и специјални попусти

  Внесете број од 10 до 10.
  Што е 6 + 4?
  Ова поле не е за целите на валидација и треба да останат непроменети.