Упатства за уметнички дела

Упатства за уметнички дела

RGB наспроти CMYK наспроти PMS Pantone точки бои...Која е разликата?

Погледнете го ова кратко видео и дознајте кој режим на боја е соодветен за вас.

Преземете бесплатен водич за референтна боја на процесот CMYK или ...
пишете ни ја вашата адреса на (информации на printpeppermint.com) и ние ќе ви испратиме по пошта a БЕСПЛАТНО ОФСЕТ ПЕЧАТЕН брошура.

, Упатства за уметнички дела

Што е „крварење“? - Крварењето е дел од уметничкото дело што ќе се отсече кога финалниот печатен производ ќе се скрати до крајната големина. А чија цел е да се продолжи со бојата на позадината, сликата или дизајнот сè до работ на картичката. На нашите шаблони, црвените линии го означуваат делот за крварење. Ве молиме, проверете дали сите позадини се проширени сè до оваа линија. Големината на крварењето е обично 1/8 инч (или 0.125) надвор од крајната големина на облогата.

Оптимални спецификации на датотеки

  • Крвари: сите датотеки мора да имаат крварење од 1/8 инчи на секоја страна
  • Безбедна област: чувајте го целиот критички текст и уметнички дела во внатрешноста на облогата
  • Бои: доставете ги вашите датотеки во режим на боја CMYK ако печатите процес во 4 бои
  • Бои: доставете ги вашите датотеки со точни Pantone (U или C) боите избрани во датотеката.
  • резолуција: 300 dpi
  • Фонтови: фонтовите мора да се претворат во криви/контури
  • Транспаренси: израмнете ги сите проѕири
  • Видови датотеки: Претпочитано: PDF, EPS | Прифатено е и: TIFF или JPEG
  • Профил на ICC: Јапонија обложена 2001 година

Како да подготвите датотеки за завршна обработка

Ако вашиот проект вклучува печат на фолија, ултравиолетово UV, втиснување или сечење на умре ќе треба да обезбедите датотека за маска (по завршување) заедно со вашите датотеки за дизајн.

Создадете црно-бела pdf-датотека каде што сите црни области имаат вредност на боја

K = 100% (C = 0 M = 0 Y = 0 K = 100)

Црните области претставуваат место каде сакате да се наоѓа финишот и белата боја значи дека нема да се примени финиш.

Ако вашиот проект содржи повеќе од една завршница, мора да обезбедите посебни датотеки со маски за секоја завршница.

, Упатства за уметнички дела

Најчесто поставувани прашања - уметнички дела

ШТО Е НАЈГОЛЕМИОТ ФОНТИЛНО ГОЛЕМИНА ТРЕБА ДА СЕ УПОТРЕБА?

Кога барате големина на фонт за вашата работа за печатење, има многу фактори што треба да ги земете предвид за да добиете Прочитај повеќе

Извезување датотека за pdf подготвена за печатење од Illustrator или Indesign.

За време на извозот на вашите печатени датотеки, мора да бидете сигурни дека вашите датотеки се подготвени за печатење. Вкрстено проверете ја целата содржина за да знаете дека се наоѓаат во рамките на Прочитај повеќе

Што е датотека за маски?

Како да поставите датотеки за маски Ако вашиот проект вклучува печат на фолија, УВ-точки, втиснување или сечење на диета, ќе треба да обезбедите датотека за маска (по Прочитај повеќе

Што е спот UV? Зошто го сакам тоа? Како се прави?

Како што можеби сте слушнале, УВ-облогата се однесува на нанесување на про clearирен течен слој над печатените дизајни. Ова се третира под ултравиолетова светлина, сушејќи го Прочитај повеќе

Како да ги поставам моите уметнички дела за печат на фолија и втиснување?

Треба да креирате две датотеки со маски за проекти за дизајн на кои им треба печат и втиснување на фолија. Треба да се биде датотека за маски за фолија Прочитај повеќе

Како да ги поставам моите уметнички дела за втиснување?

За да ги поставите вашите дизајнерски проекти за втиснување, мора да креирате датотека со маска користејќи програми како што се Adobe InDesign и Illustrator. Еве што вие… Прочитај повеќе

Што е подот, како сечило на слој и како се поставува?

Сечењето со умирање се однесува на уметноста на сечење обични или претходно дефинирани форми од хартија од карти или флаер. Повеќеслојното сечење на умре го реплицира овој процес користејќи Прочитај повеќе

Како можам да поставам уметнички дела за производ што умре?

Пронајдете добра програма за дизајн на вектори, како што е Adobe InDesign или Illustrator за да креирате датотека со маски за вашите проекти со матрици. Еве како вие… Прочитај повеќе

Кои се ДОНИ и ДАНИ кога се дизајнираат производи со печат на фолија?

Оние што планираат да создадат свои уметнички дела за фолирање, треба да запомнат некои правила за да обезбедат успех во нивниот проект. Кога дизајнирате Прочитај повеќе

Дали е важно дали мојата датотека е 8 бита по канал или 16 бита по канал?

Да, преферираната длабочина на бојата за сите датотеки е 8 бита по канал.

Корисни информации

1. Режим во боја

Процесот на целосно печатење во боја бара уметничките дела да бидат зачувани во режим на четири бои CMYK (цијан, магента, жолто и црно). Тоа е затоа што машините за печатење користат 4 плочи (една плоча за секоја боја) за да се постигне конечната комбинација од тоа што ја сочинуваат уметничката слика.

Сепак, целокупното црно-бело уметничко дело или слики мора да бидат во режим на боја во СИВИ СКАЛИ за да се добие целосна, богата црна боја на крајниот излез. Датотеки во RGB (црвена, зелена, сина), како и Pantone бои, автоматски ќе се претворат во CMYK.

2. Фонтови

Колку што е можно, наведете ги вашите фонтови (во илустратор и inDesign). Ова е да се избегнат какви било проблеми со фонтот кога вашата работа е отпечатена. Ако поднесувате датотеки Quark Xpress или InDesign, вклучете папка со фонтови што ги содржи сите типови на формати што се користат во вашиот изглед. Ве молиме, не користете големина на фонт помала од 8 поени. Обично, многу мали или многу тенки фонтови може да не се читаат, особено кога се печатат во темна или зафатена позадина.

3. Читање на доказ

Пред да ги доставите вашите уметнички дела, проверете и прегледајте ги сите копии / текстови за печатни грешки или погрешно напишани правописи. PDFе биде достапен PDF за прегледување по поднесувањето на уметнички дела за да се обезбеди можност да проверите сè пред да се отпечатат вашите работни места. Откако работата е одобрена, не можеме да бидеме одговорни за какво било погрешно печатење или грешки во готовиот отпечаток.

4. Резолуција

За да се обезбеди најдобар излезен квалитет, минималната резолуција за уметнички дела е 300 dpi (точки на инч). Уверете се дека датотеките или сликите за врска (особено во илустраторот, QuarkXpress и InDesign) се во оваа резолуција или повисока. Сликите треба да се креираат на 300dpi или повисоко за да се обезбеди дека нема да има значителен пад на типично за квалитет, што резултира во нејасни слики со заглавени рабови. Ако скенирате фотографии, проверете дали поставките се за фотографија и дека резолуцијата е исто така 300 dpi или поголема.

5. Големина на датотека

За датотеки поголеми од 10 MB, ви препорачавме да ја компресирате датотеката користејќи софтверски програми како WinZip (за Windows) или Stufflt (за Mac). Може да ги испратите вашите уметнички дела со најавување бесплатна сметка на Ние трансфер.

6. Внеси време

Поставувањето датотека може да потрае некое време, во зависност од брзината на вашата врска и големината на вашите уметнички дела. Поставувањето датотека од 4 MB може да трае околу 5 минути на DSL-врска. Ако имате проблеми со нашиот подигнувач, секогаш можете да испраќате е-пошта до датотеките за да го поддржите @printpeppermint.com или користете услуга за испраќање датотеки како Ние трансфер.

Најдете н on на социјална мрежа

Придружете се за совети за дизајн и специјални попусти

Внесете број од 10 до 10.
Што е 6 + 4?
Ова поле не е за целите на валидација и треба да останат непроменети.